https://val.superdeporte.esen"> Esportistes, herois i solidaritat

Esportistes, herois i solidaritat

Què fa un madrileny del barri de Chamartín en ple Moçambic? Si escau, és fàcil d'explicar però en realitat, molt difícil d'entendre. A Raúl Cánovas, entrenador de futbol i tècnic d'orientació en l'Escola Casa do Gaiato a Moçambic li va cridar la solidaritat l'any 2012.

I des d'aleshores, Raúl ha fet realitat dos somnis. D'una banda el seu propi: ajudar als altres, i per un altre el de dotzenes de xiquets que, es veuen abrigallats dels seus coneixements. I és que amb l'ajuda dels altres, com per exemple la que reben de LaLliga a través del projecte LaLligaSports, els xiquets d'Escola Casa do Gaiato poden practicar diferents esports i tindre una vida més plena.

Raúl Cánovas amb els xiquets d'Escola Casa do Gaiato

LaLligaSports presta suport a 64 federacions esportives i als 4.200 esportistes d'alt nivell. Baix els valors de companyonia, treball en equip, confiança, esforç, lideratge, transparència, fiabilitat, integritat, compromís i respecte, LaLliga ha decidit ajudar i recolzar a la resta dels esports i dels esportistes a través de les seues Federacions.

Este projecte no solament consistix a oferir unes ajudes econòmiques a altres entitats amb menys recursos. Amb LaLligaSports es pretén que entre tots millorem les condicions de l'esport i dels esportistes espanyols. La meta final és que les diferents federacions es desenvolupen generant un creixement professional, econòmic i humà.

Pipe Gómez, responsable de LaLligaSports

Pipe Gómez, responsable de LaLligaSports, assegura que “la filosofia està clara i és que el futbol és el gran privilegiat de l'esport i és per açò que des de LaLliga cal ajudar, tal com diu el nostre president Javier Tebas ‘per obligació a la societat en general i en concret a l'esport’”. I la forma en què s'entén és arribant a acords amb les 65 federacions, incloent la de futbol.

Pipe assegura que és possible que les coses canvien perquè se li destinen recursos i també perquè se li posa afecte. L'afecte és el primer. Això implica escoltar, encara que també és procurar recursos. És aconseguir respondre a quins són els teus problemes, quins són la teua incerteses i quins són els teus somnis.

Un exemple, comenta Pipe: “Quan una federació té alguna cosa que tractar, contacta amb nosaltres i ens explica que el seu somni és tindre un Campionat del Món i que necessiten una sèrie de coses perquè açò ocórrega… Nosaltres li podem oferir un servici de consultoria o els fem un pla de comunicació. Aportem coneixement i recursos econòmics”.

Pipe afig un tema essencial: “Per a LaLliga és un àrea d'inversió en el sentit que invertim que el món de l'esport siga millor. El futbol està dins d'una indústria, som els més grans però no els únics. Si la resta dels esports es fan grans, nosaltres ens fem més grans”.

Ja fora de la casa hi ha 70 xics però que depenen de nosaltres perquè estan complementant els seus estudis

Amb eixa filosofia de LaLligaSports, que pretén millorar les condicions de l'esport i dels esportistes espanyols, Pipe ens explica altres projectes en els quals estan treballant: “Es tracta de coses senzilles que van més enllà de l'econòmic. Quan ens contacta una federació amb menys recursos, no saben arribar a un patrocinador. I nosaltres fem una presentació per a una empresa. A alguna cosa tan senzill com això li donem una solució. També actuem amb els propis esportistes. És un dels grans actius d'una federació i volem ajudar al fet que hi haja competicions; però un altre objectiu és crear herois perquè el món de l'esport siga un model a seguir. Que els esports siguen referents per als xiquets”.

Un dels casos més interessants que ens explica Pipe és el de la Federació d'Orientació, federació que treballa amb una escola a Moçambic. En esta fase d'escoltar, tracten de conéixer la seua història i els crida l'atenció que tinguen una escola a Moçambic i que necessiten material per a la pràctica de determinats esports. Parlen amb les federacions d'atletisme i judo. Concretament la d'atletisme acaba el contracte amb una marca i el sobrant se'ls envia l'Escola Casa do Gaiato. Amb el judo: la federació madrilenya els dona tatamis, alguna cosa que pare ells és una verdadera joia. D'esta forma, no es malgasta material. Es tracta de connectar necessitats amb solidaritat.

Els xiquets d'Escola Casa do Gaiato

“Un amic treballava en una ONG i jo buscava un projecte de cooperació al que unir-me, i en el qual participaren xiquets”, explica Raúl Cánovas, un madrileny ara establit a Moçambic. “Vaig tractar de ser útil als altres. Donar el millor de mi. Jo portava 7 anys treballant en una escola de futbol i m'encanten les criatures. Este és el projecte de la meua vida. En la casa tenim 158 vivint de forma permanent, des dels 2 anys fins als 19 o 20 anys”.

Com us recolza LaLliga? – preguntem a Raúl.
LaLliga ens aporta poder difondre el nostre projecte ara que és difícil de mantindre. És una funció molt important la seua. Ens han proporcionat material esportiu i sobretot poder obrir noves finestres a la comunicació per a explicar el que fem perquè la situació és delicada.

Què et va dir la teua família quan els vas dir que t'anaves tan lluny?
Em van preguntar que on estava Moçambic i que si estava en guerra (Raúl riu). Es van mostrar preocupats però ja coneixien el projecte.

Com es el dia a dia de la família?
En la casa tenim una escola concertada amb suport de l'estat. Hi ha un grup de xiquets que va al matí i que a la vesprada tenen activitats en la casa. És com una casa normal, i tot ho fan els xiquets: menjar, bugaderia, tenim camps de cultiu, fusteria…. La filosofia és donar-los educació integral i que aprenguen ofici. I clar, també hi ha esports: tenim bàsquet, futbol, judo, curs de vela i enguany comencem atletisme i orientació.

Què necessiteu dia de hui?
A nivell general: necessitem donacions per al manteniment de la salut, aliments, etc… i el fet de difondre és el millor regal. Però poder donar a conéixer el projecte és un regal en si mateix. Perquè són 158 xiquets i uns 70 ja fora de la casa però que depenen de nosaltres perquè estan complementant els seus estudis.

Els xiquets d'Escola Casa do Gaiato

A nivell esportiu: seguim necessitant material i suport econòmic, i sobretot que ens ajuden amb el transport perquè estem a 45 quilòmetres de Maputo, la capital de Moçambic. I també necessitem ajuda per a aconseguir entrenadors formats.

Què aprèn un entrenador de futbol en un projecte solidari com a est?
He après molt més del que he pogut ensenyar. He après a valorar cada xicoteta cosa que tenia en Espanya. S'aprèn a valorar més la vida perquè els problemes ací són molt més importants. S'aprèn a viure la vida amb alegria.

Alegria, solidaritat, esport... són màximes que LaLligaSports porta en el seu ADN. Les federacions, clubs i esportistes espanyols, així com altres projectes solidaris, es veuen afavorides per la gestió supradeportiva d'una entitat, LaLliga, que va molt més allà del futbol.